A kecskék tartásahttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/kecsketart%C3%A1sa A kecskék tartása, takarmányozása, kecske ól és kifutó, fejés, körmözés...  Kecskefajták bemutatásahttp://www.kutyavari.hu/kecske_fajtak.htm Kecskefajták bemutatása: Alpesi fajta, Búr fajta, Szánentáli fajta  Mérgező növények listájahttp://w3.mkk.szie.hu/dep/gygt/bbm/gyomnov/mnlist.htm#r Mérgező növények listájának letöltése. Kecskékre veszélyes növények.  Fórum: Kecske betegségekhttp://mindenamikecske.network.hu/forumtema/kecske-betegsegek Fórum: Kecske betegségek - A kecskék betegségeiről a fórumon.  Kecskehús ételekhttp://zsendicesajtudvar.hupont.hu/11/kecskehus-etelek Kecskepörkölt, Gidacomb puliszkás kucsmagombával és reszelt káposztalekvárral, Gidaleves cipóban tálalva...  Kecske betegségekhttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/Kecske%20Betegs%C3%A9gek A kecske izületi gyulladással járó agyvelőgyulladása (Caprine Arthritis Encephalitis – CAE) egy lentivírus okozta betegség. A vírust 1982- ben írták le először az Egyesült Királyságban.
A brucellózis jelentős gazdasági kihatású fertőző állatbetegség. A betegséget a Brucella család különféle baktériumai okozzák, amelyek egy-egy állatfaj megtámadására hajlamosak. A legtöbb Brucella faj azonban képes más állatfajokat is megfertőzni.
Emberre is veszélyes a hollandiai kecskeláz-járvány.  Tenyésztőkhttp://akecske.gportal.hu/gindex.php?pg=2198763 kecsketenyésztők gyüjtemény - Kecske hírek, minden ami kecske.  Pacsérvisnyei Kecsketanyahttp://www.kecsketanya.hu/ A kilencvenes évek elején, németországi tanulmányainkat befejezvén, belefogtunk organikus gazdaságunk kialakításába. A gazdaság fõ pillére a tejtermelõ állattenyésztés. Az állomány mintegy 16 fejõskecskébõl, valamint öt darab magyar tarka tehénbõl, és azok szaporulatából áll.Néhány mangalica és két szamár teszi változatosabbá a gazdaságot. A negyven hektáros terület Somogy megye déli részén, a Zselic erdeinek határán található.  Kecskesajt készítés - Egyszerű sajtrecepthttp://www.freeweb.hu/kecskesajtgyurufu/01kecskesajt_keszites.htm Perkátától nem messze fekszik Beloiannisz, a görög falu, s úgy gondoltuk, mivel a görögökre jellemző a kecsketartás, majdcsak lesz ott valaki, aki ismeri a kecskesajt készítés fortélyait. Szerencsénk volt: az öreg Csumarisz készségesen átjött hozzánk és a gyakorlatban mutatta meg a legegyszerűbb kecskesajt készítési módot. Alapjában véve a mai napig is úgy készítem a félkemény sajtjainkat, ahogy ő magyarázta, bár azóta van korszerű sajtüzemem. Mivel nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy hogyan lehet egyszerűen, házilag sajtot készíteni, ezért dióhéjban ide is leírom.  Kecsketej és fejéshttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/kecsketej Az ellés után 14 nappal fogyasztható a kecske tej addig a gidának szánt anyagok vannak benne amitől sárgás színű lesz. Az ember számára ezek az anyagok nem túl egészségesek, erős hasmenést okoznak. Továbbá forraláskor a tej össze esik.
A kecsketej egy nagyon finom és egészséges ital.Egészségesebb a hétköznapi tehéntejnél(A házira gondolok)a boltiról ne is beszéljünk. De mitől egészségesebb a kecske tej a tehéntejnél?  Nagyrédei Kecskefarmhttp://www.nagyredeikecskefarm.gportal.hu/ Heves megyében, a Mátra hegység lábánál található Nagyréde. A falu szélén, közel a természethez található a kecskefarm. Az odalátogató vendégeknek felejthetetlen élményt nyújt a ma már szinte feledésbe merülő régies életforma, a kinti, rohanó világot szinte kizáró, hagyományokat őrző farm.
A házigazda, Valiskóné, Judit szeretettel fogad minden idelátogató vendéget, akár csak az ott készülő sajtból szeretnének vásárolni, megkóstolni, akár valami családi, baráti eseményt szeretnének ott megünnepelni.  Kecske vágás és Feldolgozáshttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/Kecske%20v%C3%A1g%C3%A1s%20 ... Általában bakokat szoktak inkább vágni mivel anya kecskére mindig van kereslet. Bakok ivar érése az eddigi cikkekben szerepel vagyis 8-9 hónap. Kecske vágás ugy működik, hogy a kecskét el visszük a többi állat szeme elől legalábbis én így teszem mivel szerintem nem szép látvány a anya előtt csinálni mivel 2-3 hétig sír, vagyis hívja a gidát. a kecskét több féle módon lehet le vágni.  Mea Kecskefarmjahttp://kecskefarm.uw.hu/ Állatenyésztő és Állategészségügyi Szakközépiskolába jártam, többször visszatértem már a kecske tartáshoz. Hol ilyen, hol olyan indokkal kellett abbahagynom, de sajnos rá kell jönnöm, nem tudok meg lenni nélkülük.Ez egy nagyon is elhanyagolt szegmense az állatenyésztésnek, hiszen én sem tanultam róla egy sort se.
Mai ínséges világunkban a kecske nagyon sokrétűen hasznosítható.  Tündérmajor Kecsakefarmhttp://www.freeweb.hu/kecskesajtgyurufu/ Kulcsár András, Szalóki Zsuzsanna - Gyűrűfű Tündérmajor Biogazdaság, Kecskefarm, Tejfeldolgozó. Gazdaságunk kecsketenyésztő farm és kecsketej feldolgozó kisüzem. Mintegy 100 anyakecskénk, 17 hektár gyepterületünk és napi 300 liter kapacitású tejfeldolgozó üzemünk van. Őstermelőként saját termelésű kecsketejet dolgozunk fel egyedi, különleges háztáji biotermékekké. Gyűrűfű, ahol élünk, ökofalu. Kecsketenyésztés, kecsketej, kecskesajt.  Készítsünk túrót!http://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/T%C3%BAr%C3%B3 Könnyedén juthatunk friss házi kecske túróhoz. Ne tegyük hűtőbe a friss tejet hanem hagyjuk állni 2-3 napig míg a tej megalszik. Forraljuk fel! A túró a forraláskor elkülönül a savótól.  Bácshegyi kecskefarmhttp://sites.google.com/site/bacshegyikecskefarm/ A Bácshegyi kecskefarm honlapja. Kecskesajtok, tehénsajtok, kecskék.  Saanen-völgyi kecskehttp://hu.wikipedia.org/wiki/Saanen-v%C3%B6lgyi_kecske Saanen-völgyi kecske: svájci kecskefajta. Európában egyike a legismertebb, és legelismertebb fajtáknak. A tőgye feltűnően nagy, mindkét fele oly erősen fejlett, hogy hátsó lábainak különösen jó állásúaknak kell lenniük, hogy elférjen közöttük.  Kecskefarm a Kőhegyenhttp://www.nana.hu/hivatas/kecskefarm-a-kohegyen-35364.html A kecskék tejében nincs tejallergiát okozó összetevő; ásványianyag- és vitamintartalma pedig meghaladja a tehéntejét. Mivel orotsavat is tartalmaz, előszeretettel javasolják daganatos betegeknek.
Mindezek ismeretében határozta el Komlósi Gábor és Enikő, hogy elkezdenek bio-kecsketejet termelni.  Pároztatáshttp://mindenamikecske.blogspot.com/2009/09/paroztatas.html Ahhoz hogy a kecske tejet adjon pároztatni kell az első ellése után kezd tejet adni.
Mikor? Amikor a Jerke(Nőstény kecske) eléri az ivarérett kort kb 1 éves korában.
A pároztatás egyszerű ha állományunkban van egy bakkecske az bepározza minden gond nélkül. Csak annyi a hátránya a saját baknak hogy ha nem tartsuk külön ellenőrizetlenül minden ivarzáskor párosodni fog a nősténnyel/ekkel.  Az állatorvos válaszolhttp://www.agraroldal.hu/allatorvos.php Online állatorvosi tanácsadás - Kérdése van az állatorvoshoz? Tegye fel! Magyarország legnevesebb állatorvos szakemberei válaszolnak! Betegség, vemhesség, baleset? Nincs több megválaszolatlan állatorvosi kérdés. Írja be ide állatorvosi kérdését, a válasz hamarosan érkezik! Legyen az kacsa, liba, tehén, bika, tyúk galamb, hal, vad, díszállat, strucc, emu, kecske, juh, ló, pulyka, gyöngytyúk, fürj, csincsilla, kutya, macska, háziállat vagy vadállat. Bármilyen állata legyen is beteg, a választ mindenhez megkapja. Hiszen Agrároldal.hu: minden, ami mezőgazdaság, minden, ami állatgyógyászat!  Magyarországon tenyésztett kecskefajták főbb jellemzőihttp://www.atk.hu/szaktanacsadas/aktual/Kukovics_jan.html A kecskék tartásának alapvető indoka Európában és hazánkban is a tejtermelés illetve az erre épülő tejtermék (főleg sajt) előállítása. Ennek megfelelően legnagyobb fontosságot élvez az a kecsketej mennyiségének növelése, mely meghatározó tényezője a termelés gazdaságosságának is.  Római tálban sült kecske csülökhttp://mindenamikecske.blogspot.com/2010/04/romai-talban-sult-kecske-csulok.html Valamelyik nap láttam egy blogban, hogy valaki Római tálat használt, erre eszembe jutott, hogy én is rég használtam az enyémet, már ideje lenne. Aztán keresgéltem a fagyasztóban, megtaláltam a kecskecsülköt, és elővettem hozzá a Római tálat. Négy db csülköt találtam, amik nem túl nagyok, csonttal együtt a négy nem érte el a másfél kilót, egy-egy darab nagyjából egy méretes libacombnak felel meg, csak szerintem finomabb (nyugodtan kövezzetek meg :-) ).  Simonfai kecskefarm - Zsendice Sajtudvarhttp://zsendicesajtudvar.hupont.hu/ A simonfai kecskefarm a Zselic szívében már 7 éve fogadja a sajtkedvelőket, és állítja elő a legváltozatosabb, csak erre a tájra jellemző sajtokat. A gyógynövényekben dús legelőn, és az azon csörgedező kristálytiszta patak vizén nevelkedett kecskenyáj tejéből készült utánozhatatlan minőségű sajtok évek óta vonzzák főként azokat a sajtimádókat, akik szakítottak a trapista monotonitásával, és valami új, valami természetes és különleges ízvilág után áhítoznak.  Alföldi Garabonciáshttp://www.garabonciassajt.hu/ Kecsketelepünk Bács-Kiskun Megyében, Kecskeméttől 30 km-re az 52 úton (26 és 27 kilométerkő között) helyezkedik el. A telep létrehozásának egyik fő motiválója volt, hogy eredetileg kecsketej feldolgozására épített üzemünk megfelelő minőségű és mennyiségű kecsketejet beszállító partnerek hiányában ma is jórészt tehéntejet dolgoz fel. Célunk elsősorban kecsketejből készített minőségi termékek előállítása. Elérhetőségeink: Cím: 6070 Izsák Gedeon dűlő 156.  Lestyinai Kecskefarmhttp://lestyinaikecskefarm.hupont.hu/ Adalékanyagmentesen, természetesen. 2005-ben vettünk egy szántóföldet Budapesttől 12 km-re. Úgy gondoltuk, itt visszavonulhatunk a fővárosi forgatagtól...A tanyán tartunk még tyúkokat a friss tojásért meg a finom húsáért. Malacokat, hogy ne kelljen henteshez mennünk. Egyébként a malacokat kecsketej savóval és búzakorpával etetjük, ettõl fantasztikusan finom a húsuk.  A bűvös szakács - Kecskehttp://buvosszakacs.blog.hu/tags/kecske Kecskegidamáj mazsolával és kapribogyóval, Nadia Santini nagyon egyszerű családi kecskesültje, Mallorcai kecske.  Wikipédia: Magyar parlagi kecskehttp://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_parlagi_kecske A magyar parlagi kecske egyike a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatoknak. Bár hivatalos tájfajták nem alakultak ki, különbséget tettek a különböző tájak jellemző típusai között. Az Alföldön a fehér színű, suta típust kedvelték, északabbra a szarvalt változat terjedt el. A hegyvidékekre a tarka, nagyobb testű kecske volt a jellemző.  Wikipédia: Házikecskehttp://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zikecske A házikecske (Capra aegagrus hircus) háziállat, a tülkösszarvúak családján belül a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó kérődző párosujjú patás. A vadkecske (Capra aegagrus) háziasított alfaja. Az ókori görögök szent állatnak tartották, mivel tőle „tanulták el” a szőlő metszését. Magyarországon a szegényebb néprétegek tartották, ezért a szegényember tehene néven is illetik, de a jobban tejelő szarvasmarhafajták térhódítása előtt gyakran olyan gazdák is tartották, akiknek rideg marhája gulyában volt.  Kányádi Sándor: Kecske — vershttp://egyszervolt.hu/vers/kecske.html egyszervolt.hu - Kányádi Sándor: Kecske — vers. Nem jött az este haza a kecske.
Hiába várta hiába leste
szegény gazdája, nem jött a restje.
Erre a gazda dolgát ott hagyta, s vesszőt nyesve
kósza kecskéjét keresni kezdte.
Ide belesve, oda belesve,
itt is kereste ott is kereste,
de csak nem találta...  Magyar parlagihttp://mindenamikecske.blogspot.com/2009/09/magyar-parlagi-kecske.html Feltehető, hogy honfoglaló elődeink a vándorlásuk során kecskét is magukkal hoztak és az itt élő népek kecskéivel történő keresztezéséből alakult ki az őshonos kecskénk. Parlaginak nevezik, hiszen nem céltudatos tenyésztői munka eredményeképpen jött létre. A parlagi kecske nemesítése Kovárzik Károly nevéhez fűződik, aki 1915-ben Szilágysomlyón, Szentmártonkátán és Nyárasladányon hozott létre törzstenyészetet, de ezeket a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt három év múlva felszámolták.  A kecskesajthttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/A%20kecske%20sajt Tejoltó beszerzése, kecskesajt készítés, egyszerű sajtrecept, sajtkrém recept.  azoknak, akik a tényekre kíváncsiak...http://www.freeweb.hu/kecskesajtgyurufu/01kecsketenyesztes.htm A gazdaságunk kialakítása klasszikus zöldmezős beruházás volt 2000-ben: se út, se villany, se víz, csak a szép zöld mező...! Azóta teljessé vált a gazdaságunk: 17 ha kaszáló és legelő, istálló, kecsketej-feldolgozó üzem. Istálló: Praktikus etetőrácsot alakítottunk ki, mert a kecske igencsak finnyás állat. Ha a széna kipottyan a szájából, a trágyás földről már nem eszi fel. (Még hogy igénytelen!)...  Kecskehús és receptekhttp://mindenamikecske.blogspot.com/search/label/Kecskeh%C3%BAs A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Ennek ellenére hazánkban sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától. Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya. Igaz, néhány éve a nagyobb üzletláncok forgalmazni kezdték a kecskesajtot, de a kecskehús üzleti forgalomban csak elvétve kapható.  Wikipédia: Toggenburgi kecskehttp://hu.wikipedia.org/wiki/Toggenburgi_kecske A toggenburgi kecske svájci kecskefajta. Alkata az Appenzeller kecskéhez hasonló, marmagassága valamivel kisebb, mint a Saanen-völgyi kecskéé.
Magyarországon viszonylag ritka. Svájcban, Németországban, Hollandiában és a tengeren túl fontos szerepet játszik.  A magyar parlagi tincseshttp://www.tincses.hu/tincses_keret_tincses.htm "Ez a fajta nemzeti örökségünk és okvetlenül meg kell tartani". Azért van szó elsősorban a tincses kecskéről, mert talán a legkevesebb figyelmet, elismertséget kapja és ha nem kerül sor tudatos tenyésztésre, akkor néhány év múlva már csak mesélni tudunk róla, hogy volt egyszer...  Kecskefarm a város közepénhttp://www.takacsvera.hu/kecske.php A 13. és 4. kerület határán - gyakorlatilag a város közepén - található egy kecskefarm, sokféle kecske, tyúk, kacsa él ott nyugalomban, boldogságban. Amikor a 360 projekt elindul, mi lesz a kecskékkel? vagy nem is valók oda? ki tudja? Mindenesetre jó fejek. Ebéd után látogattam meg őket.  Búrhttp://mindenamikecske.blogspot.com/2010/02/bur.html Nagy testű, izmos állat, egész habitusa a hústermelést sugallja. A kifejlett anyák testtömege 50–75 kg, a bakoké 80–130 kg is lehet. Marmagasság kifejlett korban anyáknál 60–70 cm, bakoknál 70–90 cm, a törzshosszúság anyáknál 50–75 cm, bakoknál 70–85 cm. Az állat alapszíne fehér, nyaka és feje vörösesbarna.  Bengáli fekete kecskehttp://hu.wikipedia.org/wiki/Beng%C3%A1li_fekete_kecske A Bengáli fekete kecske a közös neve azoknak a kecskéknek, amelyek Bangladesből, illetve Északkelet-Indiából (Asszám és Nyugat-Bengál állam) származnak. Bangladesben egyszerűen csak „BBG”-nek hívják (az angol Black Bengal Goat rövidítése nyomán).  A kecsketartás gazdaságossági kérdéseihttp://www.atk.hu/szaktanacsadas/aktual/Kukovics2_jan.html Az állattenyésztési ágazatok szinte mindegyikében, de főként a mostohatestvérnek tűnő kecsketartásban is mindennapos probléma a termelés nyereségessége, és ezáltal a termelők megélhetése. Tudvalevő, hogy egy termelési folyamat során, a termék értékesíthetőségét, annak minősége; míg a bevétel nagyságát, a termék mennyisége határozza meg. Hazánkban a kecsketartás elsődleges terméke a tej, jóllehet az Európai Unió egyre inkább a hústermék előállítás felé próbálja az ágazatokat (szarvasmarha, juh, kecske) orientálni, az ilyen irányú termelés támogatása által. 
|
| Oldal leírása kecske.wyw.hu: Kecske katalógus kecskefarm, kecsketenyésztés, kecsketúró, képek, videók, kecskefajták, ételek, receptek, fórumok, kecskés mesék, kecsketej, kecskefejés, betegségek, klub, magyar tenyésztők, termékek. Gyűjteményünkben 163 válogatott kecske témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz! Hirdetések
Közösség |